Dansk landbrug viser styrke under coronakrisen
Det var svært at åbne en avis i 2020, uden at coronavirus og smittetal var i fokus. I det sene efterår var det især minksagen, der trak overskrifter om landbruget. Men hvordan har dansk landbrug generelt klaret sig frem til nu? Nybolig Landbrug gør status i nyt magasin.
Vi danskere lærte i 2020 at leve på helt nye måder. Vores arbejdsliv, fritidsliv og sociale liv blev ændret radikalt for at begrænse den verdensomspændende coronavirus i at bredde sig. Her var dansk landbrug ingen undtagelse – også landmænd i hele landet blev tvunget til at forholde sig til den nye virus.
Heldigvis har coronavirussen frem til nu vist sig ikke at have den samme indgribende konsekvens i dagligdagen for landets mange produktionslandbrug, som den viste sig at få for mange andre brancher i dansk erhvervsliv.
Ifølge Poul Erik Jørgensen, landbrugsdirektør i Nykredit, er den positive nyhed, at mange danske landbrug ikke er blevet ramt så voldsomt.
-Produktionsdanmark har fået lov at køre videre under pandemien, for selv under en pandemi er der behov for en stabil fødevareforsyning i både Danmark og de lande, vi eksporterer fødevarer til. Selvom nogle priser er påvirket, har det generelt holdt hånden under landbruget, siger han.
Han påpeger dog, at der har været udfordringer med at få udenlandsk arbejdskraft ind, og han gør kraftigt opmærksom på, at det er vigtigt at adskille påvirkninger for landbruget generelt og så den konsekvens, den politiske beslutning om at aflive alle mink i Danmark har haft specifikt for landets minkavlere.
Et særligt år hos landbrugsmæglerne
Hos Nybolig Landbrug i Tønder kan landbrugsmægler Morten Jacewicz bekræfte, at det forgangne år har været et særligt et af slagsen.
-2020 har været et år, der har krævet en ekstraordinær indsats. Ekspeditionen og sagsbehandlingen i den finansielle sektor har været påvirket af, at sagerne har skulle klares fra hjemmekontorer fremfor fra en samlet afdeling. Det har krævet omstilling og koordinering. Dog har markedet været en fordel for sælger, idet vi har haft mere tid til opfølgning på de enkelte sager, siger Morten Jacewicz.
Markedet i 2021
Poul Erik Jørgensen forudser, at udviklingen på markedet for landbrugsejendomme vil fortsætte nogenlunde uændret i 2021.
-Omsætningen af landbrugsejendomme vil fortsætte relativt uændret gennem året. Vi vil se endnu mere til de nye købertyper, som de seneste år er kommet i markedet. Her taler vi om danske men også udenlandske investorer, forklarer Poul Erik Jørgensen.
Morten Jacewicz forudser et positivt marked i 2021.
-Vi oplever en god købelyst fra både unge driftsledere, etablerede landmænd og investorer. Det passer fint ind i, at vi i stigende grad får henvendelse om salg fra gårdejere, der begynder at overveje generationsskifte eller salg på det frie marked, siger Morten Jacewicz.