Efter corona: Livet på landet er blevet en eftertragtet vare


Mæglere fra Nybolig Landbrug melder om særdeles godt salg af mindre landbrugsejendomme til fritidslandbrug eller bopæl med god plads.

Landlige rammer med højt til himlen, tæt på naturen og god plads indenfor. Det er ifølge direktør i Nybolig Landbrug, Henning Forsberg, en kombination, der tiltaler flere og flere. 

-Vores mæglere melder om et rigtig godt salg af mindre landbrugsejendomme. En udvikling, der især har taget fart under og efter corona. Det er som om, at pandemien har givet mange et nyt syn på tilværelsen og lyst til at udleve drømmen om livet på landet med plads til lidt dyrehold, blive selvforsynende fra haven eller udfolde sig i bygninger med plads til fritidsinteresserne, siger Henning Forsberg.

Udlev den indre bonderøv
Hos Nybolig Landbrug i Holstebro er der printet købsaftaler i lange baner det seneste år. Ifølge indehaver Thomas Lykkeberg har mange, under nedlukningen, fundet ud af, at de kunne komme ud i rammer til at dyrke deres egne og børnenes interesser. Om det så er at have en hest, gå på jagt, køre motocross eller bare komme ud, hvor man kan gå på græsset en sommermorgen i nattøj og med en kop kaffe i hånden uden at genere naboen.

-Nogle vil også udleve den indre bonderøv og blive selvforsynende. Det kan være familier, som kommer fra helt andre egne af lande - ofte børnefamilier med energien til at passe lidt dyr. I den lidt mere modne alder ser vi også købere, som leder efter noget, hvor flere familier kan bo sammen, fortæller Thomas Lykkeberg.

Nedlukning har gjort os mere mobile
Hos Nybolig Landbrug Gustav Winther A/S i Randers er indtrykket, at mange har fået lyst til at bo på landet, tæt på natur med mulighed for fordybelse. Det er folk i alle aldre, men med overvægt af yngre.

-Vi har også ældre landmænd, som har solgt deres gård og vil have noget mindre til deres seniorliv, men ikke er klar til at flytte i parcelhus. Eller erhvervsdrivende, som er ude efter plads til deres virksomhed. Derfor er det også vigtigt, at bygningerne er i god stand og nemt kan ombygges til andre formål, om det så er til lager, produktion eller måske en gildesal, siger Gustav Winther. 

Han tilføjer, at mange af dem, som køber en landejendom, har en relation til egnen. Omkring de større byer opleves der også et større ønske fra en del af befolkningen om at komme ud på landet og tættere på naturen. 

-Under nedlukningerne er vi blevet mere åbne over for at kunne arbejde hjemmefra. Det gør også, at flere flytter på landet, da en del har fået nemmere ved at arbejde på distancen, bemærker Gustav Winther.

Beliggenhed tæller også her
Begge ejendomsmæglere slår fast, at en ejendom, der sælges som fritidslandbrug eller beboelse, helst skal være med en overskuelig bygningsmasse uden store produktionsbygninger.

-Bedst er det, hvis udbygningerne er lige til at bruge uden at skulle istandsættes fra a til z. Er der et større staldkompleks kan det med fordel overvejes at fjerne nogle af de overflødige gamle driftsbygninger, så ejendommen ændrer sig fra produktions- til lystejendom, påpeger Thomas Lykkeberg.

-Også i dette segment er beliggenhed en kæmpe faktor. De ejendomme, der ligger godt, kan altid omsættes. Mange sælger vi inden for den første måned, men vi har også fået ryddet godt ud blandt de gamle travere, siger han.

Gustav Winther nævner også beliggenhed som et afgørende søgekriterie for køberne. 

-Men hvad der er en god beliggenhed, afhænger også af, hvor køberne er i deres liv. Er der børn, skal der ikke være langt til børnehave, skole og sport. Vil man på landet, fordi man er til jagt, så skal arealet have en vis størrelse. Vi ser også enkelte tilfælde, hvor beliggenheden betyder alt, og hvor de eksisterende bygninger rives ned for at bygge nyt.

Vi er blevet mere fleksible
Sælgerne er som oftest landmænd, men efterhånden er der også fritidsejendomme, der nu sælges for anden eller tredje gang.

-Vi får ejendommene til salg, når folks behov ændrer sig. Det kan være, når børnene er flyttet hjemmefra, interessen for dyr er forsvundet, eller man bare har lyst at prøve noget andet. Folk er blevet bedre til at tilpasse sig efter deres behov, siger Thomas Lykkeberg.
 
Indlæser...