Er dit landbrug klar til salg?

Allerede den dag, du køber en ejendom, bør du tænke på, hvordan du gør den mest værdifuld til den dag, du skal sælge den igen, lyder rådet fra Nybolig Landbrug. Læs med, og bliv klogere på, hvordan du kan optimere din ejendom frem mod et salg.

Det er aldrig for tidligt at se på dit landbrug gennem salgsbriller. Står det til Berg Risager, indehaver af Nybolig Landbrug Berg Risager i Vodskov, gælder det allerede fra dag ét.

-Når du køber en gård, skal du også begynde at tænke i salgsbaner. Overvej, om overflødige bygninger skal rives ned, plant en allé oppe fra vejen og forny læhegnet. Det skal ikke nødvendigvis 
gøres, fordi du skal sælge gården i morgen, men fordi du skal se på, hvordan du kan tænke dig, at gården ser ud om ti år. Det er for din egen skyld – men så er gården også klar, den dag du vil sælge den, lyder rådet fra Berg Risager.

Mød os på Agromek
Det råd vil han gerne uddybe, hvis du kigger forbi Nybolig Landbrugs stand på Agromek i Herning 29. november til 2. december. Du finder Nybolig Landbrug i Hal D. 

Her står Berg Risager og hans kolleger fra de øvrige landbrugsmæglerforretninger i Nybolig Landbrug klar til at tage imod dig til en snak om salg eller køb af landbrugsejendomme. 

Ejendommen skal være striglet 
Thomas Lykkeberg, indehaver af Nybolig Landbrug Holstebro – Viborg, ser dialogen med landmændene og muligheden for at hjælpe dem godt videre som sin fornemmeste opgave som landbrugsmægler.

-Er du sælger, skal du sørge for, at ejendommen er ”striglet”, så den giver et godt førstehåndsindtryk, men også at den er trimmet hele vejen igennem. Det kan eksempelvis gøres ved at fjerne de overflødige bygninger, som køberen ikke kan bruge til noget. Du må ikke tro, at udtjente bygninger nødvendigvis trækker værdien op, det er ofte tværtimod, mener Thomas Lykkeberg.

Køberen er i mange tilfælde landmand i forvejen og kigger efter en ejendom, der dels passer ind i den eksisterende bedrift og dels ligger indenfor en fornuftig afstand. God, dyrkningssikker jord og store, regulære marker er der altid interesse for. Men også fremtidssikrede produktionsanlæg, der kan drives effektivt, er eftertragtede, oplever Thomas Lykkeberg.

Udenlandsk interesse
Berg Risager har været en fast del af Agromek-standen alle de gange, Nybolig Landbrug er stillet op. Han ser det som nogle hyggelige, men også produktive dage, hvor han møder mange landmænd, der går med salgstanker, og hvor han efterfølgende er ude at vurdere ejendommene.

-Når en landmand kommer ind på vores stand, er der jo en vis sandsynlighed for, at vedkommende enten vil sælge eller købe landbrug. Det fører altid til en god dialog. Selv om det måske ikke ender med en aftale her og nu, så er frøet sået, og landmanden kan tænke videre over den sparring, vi har givet, påpeger Berg Risager.

Han får på Agromek også gerne talt med mulige købere fra både Sverige, Norge, Tyskland og Holland. 

Få vendt dine muligheder
Thomas Lykkeberg noterer sig, at flere end halvdelen af danske landmænd er over 55 år, og at der derfor er en ganske stor pulje af landbrug, hvor der skal ske noget indenfor en overskuelig fremtid.

-De landmænd tager vi gerne en snak med om at få planlagt et salg i god tid. Måske ønsker de at trappe ned ved at forpagte jorden ud eller at få yngre kræfter involveret i produktionen. Vi vender mulighederne og kan i mange tilfælde også finde et godt match mellem de henvendelser, vi får fra andre landmænd eller unge, som gerne vil etablere sig på den ene eller den anden måde. Dagens unge landmænd er åbne over for nye konstellationer til at komme i gang, forklarer Thomas Lykkeberg.

Han har i sit eget område også flere tidligere minkfarmere, som gerne vil placere deres midler i noget andet indenfor landbruget.

Agromek – et godt mødested
Nybolig Landbrug har været med på Agromek de sidste mange år. 

Direktør Henning Forsberg glæder sig til, at det nu, efter corona, igen er blevet muligt at afvikle den store messe efter flere års pause.

-Agromek er altid interessant. Det er et godt mødested for landbruget og de tilknyttede erhverv. Jeg håber, at rigtig mange vil kigge ind på vores stand til en kop kaffe og en god snak med vores mæglere og rådgivere, siger han.

-De gange, jeg har været med på Agromek, har jeg oplevet, at landmændene gerne spørger efter ejendomme i specifikke områder. Derfor er det fint, at vi har et bredt udvalg af forretninger med på standen, så vi kan præsentere hele vores landsdækkende udbud, afslutter Henning Forsberg.

 

Indlæser...