Investeringsdilemma kræver billigere byggemetoder

21. december 2018

Nedslidningen af produktionsapparatet er større end i investeringerne i at opretholde, forny og udvide produktionen. Det er tid til at kigge på billigere byggemetoder, lyder vurderingen fra Nykredit. 

- Vi har i snart 10 år set på en situation med negative nettoinvesteringer i landbruget. Det vil sige, at nedslidningen af produktionsapparatet er større end investeringerne i at opretholde, forny og udvide produktionen. Det kan ikke fortsætte meget længere uden, at produktionen vil begynde at falde og uden at effektiviteten kommer under pres.

Sådan lyder det fra Poul Erik Jørgensen, der er landbrugsdirektør i Nykredit. 

- Historisk har det jo vist sig, at det ikke er alle investeringer, der fremmer effektivitet og indtjening, men mange gør. Landbrugsinvesteringer, der gennemføres i disse år, er netop rettet mod bedre økonomi og effektivitet, samtidig med at mange fokuserer på at inddrage forbruger- og politikerforventninger om optimal dyrevelfærd, miljø- og klimaansvarlighed samt sporbarhed og en god historie rundt omkring produktionen, siger Poul Erik Jørgensen.

Ifølge ham er det godt, at investeringer nu bygger på gode og målbare analyser af behovet. Desuden inddrages hele økonomien i investeringen inkl. også omkostningerne, som er forbundet med de forandringer i bedriften, der følger af udskiftninger og/eller udvidelser.

- Det er et faktum, at mange ideer stopper der. Somme tider fordi det ikke er en god ide – men erkendt også til tider, fordi det økonomiske grundlag ikke er sådan, at det er realistisk at finansiere og gennemføre ideen inkl. den risiko, der også altid ligger i gennemføre ændringer og måske vækste, siger Poul Erik Jørgensen.

Han tror derfor, at interessen for billigere byggerimetoder, total optimering af udnyttelsen af alle investeringer og finansieringsmetoder som leasing, samspil med eksterne investorer mv. kommer til at fylde mere i fremtiden.   

- I det hele taget er forretningsplaner, risikostyring og finansieringsstrategi også noget af det, som vi kommer til at drøfte med kunder fremover. Jeg ser ikke de lette løsninger, men emnet er vigtigt og derfor også værd at gå skridtet videre for at finde den individuelle løsning, der kan bidrage til gennemførelse af realistiske planer, siger Poul Erik Jørgensen.
Indlæser...