Juletræs-eksportører ser frem til højere priser

Danmark er verdens største eksportør af juletræer, men priserne er i bund i disse år. Det har en vis afsmitning på ejendomspriserne, melder Nybolig Landbrug.

Mere end 10 millioner danske juletræer kommer denne jul til at pynte op i hjem fordelt over store dele af Europa. Danmark er verdens største eksportør af juletræer, men det er langt fra nogen guldgrube i disse år, fastslår Claus Jerram Christensen, direktør for brancheforeningen Danske Juletræer.

-I 2020 lå gennemsnitsprisen på en nordmannsgran, der sælges til grossist, omkring 60 kr. I de gode år var prisen oppe på 120 kr. Det var den senest i 2011-12. Sådan går det hele tiden op og ned med cirka ti års interval. Det ved producenterne, men selvfølgelig gør det ondt, når prisen er helt i bund. Mange lægger til side i de gode år, men det har knebet med reserverne de seneste år, og jeg tror, at arbejdsglæden mange steder er ved at være udfordret ude omkring juletræerne, siger Claus Christensen.

Smitter af på ejendommens værdi

Når det gælder priserne på ejendomme med større juletræsproduktion, er mønstret det samme, konstaterer landbrugsmægler Palle Jespersen, Nybolig Landbrug.

-Køber ser selvfølgelig på rentabiliteten i bedriften, og når juletræsprisen er trykket helt i bund, vil det naturligt komme til udtryk i den salgspris, der i sidste ende kan opnås for ejendommen. Det samme gør sig gældende i bankernes kreditvurdering af jorden. Her spiller det samtidig ind, at arealer med juletræsdyrkning ikke får hektarstøtte fra EU, siger han.

Byg din produktion op år for år

-Juletræsdyrkning er sjældent noget, du kaster dig ud i som ung, nyetableret landmand. Der går jo seks år, fra du begynder at plante, inden du kan høste de første træer og få penge hjem, siger Claus Christensen og fortsætter:

-Hvis du har 10 hektar, som du vil beplante, anbefaler vi, at du tilplanter 1 hektar om året. Så får du opbygget en jævn alders fordeling og kan, når du begynder at høste, tilplante igen i samme tempo. Og hvis du så ved, at om ti år vil du ikke dyrke juletræer mere, kan du trappe produktionen ned, hvis du ikke ligefrem vil sælge det pågældende areal eller bortforpagte det.

Hvis en ejendom med juletræer skal sælges, hjælper brancheforeningen med at opgøre værdien af produktionen. Heri indgår blandt andet, hvor godt træerne er passet og deres alder. Resten overlades til ejendomsmægleren.

Lav pris kan tiltrække købere

Hos Nybolig Landbrug noterer direktør Henning Forsberg, at selv om juletræer er presset på prisen i øjeblikket, så kan der sagtens være interesse for at købe denne ejendomstype.

-De lave priser vil i nogen grad smitte af på ejendommens pris og gøre bedrifterne til interessante for potentielle købere. Og når vi nu befinder os i bunden af juletræernes priscyklus, er der jo udsigt til en økonomisk forbedring. Der er helt sikkert også købere, som ser en herlighedsværdi i at få en ejendom med juletræer.

Claus Christensen oplyser, at man selv kan passe et areal på omkring 10 ha juletræer. Hvis arealet er større, skal man regne med hjælp til pleje og høst.

 

FAKTA OM JULETRÆSPRODUKTION

  • Danmark er verdens største eksportør af juletræer.
  • Cirka 2.400 producenter i Danmark arbejder med juletræer og klippegrønt.
  • Årligt produceres cirka 12,5 mio. træer, hvoraf lidt over 10 mio. går til eksport – sammen med 25.000 ton pyntegrønt.
  • 80 pct. af danske juletræer er nordmannsgraner, 10-15 pct. er rødgran.
  • Tyskland har en større produktion – 15 mio. træer – og et hjemmemarked, der skal bruge 21 mio. Derfor er Tyskland det største eksportmarked for de danske producenter.
  • Brancheforeningen Danske Juletræer får nu udarbejdet en livscyklusanalyse for at dokumentere bæredygtigheden i produktionen. Tal fra andre lande viser, at juletræsarealer binder mere CO2, end der udledes ved produktionen.

 

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.