Stor efterspørgsel på planteavlsejendomme

Lave priser på smågrise har øget interessen for at købe ejendomme med plads til slagtesvin, lyder det fra to mæglere hos Nybolig Landbrug.

Gode priser på afgrøderne og lav rente skærper interessen for at købe planteavlsejendomme, lyder det samstemmende fra to landbrugsmæglere hos Nybolig Landbrug, som ser frem til et 2022 præget af en vis optimisme i markedet og stigende interesse for landbrug fra investorer og udlandet.

Selv de aktuelt lave svinepriser har til en vis grad øget efterspørgslen, fordi producenter af smågrise nu søger staldanlæg til slagtesvin, så de kan køre en full line-produktion frem for at sælge smågrisene til en lav notering, melder Berg Risager, Nybolig Landbrug i Vodskov og Nykøbing Falster.

-Her taler vi om anlæg, der kan bygges om til årlig produktion af 10.000-50.000 slagtesvin, siger Berg Risager.

Hans kollega, Mikkel Henriksen fra Nybolig Landbrug Gørtz, Jespersen & Henriksen I/S i Sorø, forudser også, at de lave svinepriser medfører en tilpasning, hvor nogle optimerer produktionen for at være rustet til de opgangstider, der altid følger efter et prisfald.

Kvægejendomme som investering

Men også kvægejendomme påkalder sig interesse fra både ind- og udland, fortæller Berg Risager.

-Vi har kontakt til selskaber, som ønsker at købe op til 5-10 ejendomme i størrelsesordenen 400-800 køer. De ser det som en investering, hvor der skal sættes dygtige driftsledere ind, som måske på 5-10 års sigt kan indgå i et generationsskifte. De kan også træde ind med en ejerandel fra start. Det er en meget interessant udvikling, som kan åbne op for, at vi får nogle flere førstegangskøbere etableret i erhvervet. Men vi har også kapitalstærke købere på udkig efter ejendomme med 100-200 ha og 125 - 200 køer og et godt staldanlæg, så de selv kan passe bedriften, siger han.

Hollændere er på udkig

Mikkel Henriksen mærker stor interesse for planteavlsejendomme, hvor både danske og udenlandske investorer står klar til at købe gode, velarronderede bedrifter.

Også kvægejendomme er der kunder til. Her fortæller Mikkel Henriksen, at der er mange købestærke hollændere i markedet, som kan sælge deres jord til høj pris og etablere sig i Danmark under bedre rammevilkår. Helt aktuelt har et ungt par fra Holland netop købt en ejendom på Fyn med 180 jerseykøer og 100 ha jord.

Berg Risager får også flere henvendelser fra hollændere, men også tyske og norske investorer er på udkig efter landbrug, der kan give et fornuftigt afkast.

Forventer større udbud i 2022

Henning Forsberg, direktør i Nybolig Landbrug, har noteret en ganske stor interesse for planteavlsbedrifter. Det er fra etablerede landmænd, som ønsker mere jord uden at få for mange nedslidte bygninger med.

-Men vi hører også fra investorer uden for landbruget, som er interesseret i at få jord og dermed fødevareproduktion med i deres portefølje, bemærker Henning Forsberg.

Berg Risager bekræfter:

- Vi har rigtig stærke købere til planteavlsejendomme på 300-1.000 ha uden for mange bygninger og velarronderet med god bonitet. Derfor bliver der gode muligheder for at sælge sin ejendom i 2022, og jeg forventer derfor et større udbud, siger Berg Risager.

Mikkel Henriksen ser frem til et 2022 præget af høj omsættelighed og gode priser.

-Der er nok også et efterslæb på generationsskifter, så det vil være godt at få det i gang. Dog er det stadig svært for de unge at etablere sig, hvis de skal konkurrere med etablerede landmænd om at købe ejendom, men vi ser også en trend, hvor dygtige unge indgår samarbejde med kapitalstærke investorer. Det er en god løsning for landbruget, som ellers kan blive udfordret på generationsskiftet, fordi de yngre kan have svært ved at konkurrere med etablerede landmænd, når en ejendom kommer til salg, påpeger Mikkel Henriksen.

Vejrhøjgård – med toppen af Vejrhøj, 121 meter over havets overflade, i baggrunden – er en af de ejendomme, som Nybolig Landbrug Gørtz, Jespersen & Henriksen I/S har til salg lige nu. Prisen er 60 mio. kr. for de 162 ha, hvoraf halvdelen er skov. Syv beboelsesejendomme hører til.

Vester Hønggaard ved Østervraa er en af de svineejendomme, som Berg Risager forventer at kunne sælge i løbet af kort tid, fordi den er veldrevet og egnet til slagtesvin. Pris: 73 mio. 312 ha, kapacitet 20.000 slagtesvin/ år - 7 til 102 kg.

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.