Udnyt det lave renteniveau til at opbygge forråd til vinteren

Det kan være fornuftigt at udnytte de aktuelt lave renter og sikre sig mod fremtiden, lyder det fra landbrugsdirektør. Eksempelvis i forhold til generationsskifte.

Ligesom man historisk altid har lagt til side til hårdere tider, opbygget forråd til de strenge nordiske vintre, kan det være en ligeså god ide at udnytte de aktuelt lave renter og sikre sin bedrift mod fremtidige stigninger.

Sådan lyder det fra Nykredits landbrugsdirektør, Poul Erik Jørgensen.

-Ligesom årstiderne skifter, skifter rentemiljøet også, og i dag står vi med historisk lave renter. Mange af de variabelt forrentede lån har i dag negativ rente og fastrenteobligationerne med 30 års løbetid har den seneste periode været på 1,0 %. Reelt er det en risikostyring med sikring af forudsigeligheden for hele året baseret på erfaringer for de skiftende årstider, hvis man overvejer at låse renten og sikre sig mod en ”hård vinter”, siger Poul Erik Jørgensen.

Stadig få landmænd har fast rente
Landbrugskunder med helt eller delvist variabelt forrentede realkreditlån bør ifølge Poul Erik Jørgensen bruge lavrentemiljøet til at overveje om her og nu situationen fylder for meget i valget i forhold til evnen til og muligheden for også at kunne vælge et fastforrentet lån som en del af finansieringen.

-Rigtig mange har benyttet sig af fastrenteobligationerne med 1,0 pct. rente, og serierne er blevet store og meget valide, hvilket har stor betydning. Landbrugskunder har også været aktive i at konvertere eksisterende fastrentelån, siger Poul Erik Jørgensen.

Der er dog relativt få fastrentelån i landbruget generelt, hvor cirka15 pct. af realkreditlånene på markedsniveau er med fast rente.  De resterende 85 pct. af lånene kan således ikke konverteres fra en højere fast rente til de nuværende 1pct. i fast rente. Men de kan selvfølgelig normalt låneomlægges, så det eksisterede variabelt forrentede lån indfries og erstattes af et fastforrentet lån, lyder det fra landbrugsdirektøren.

-Ved en låneomlægning er der pt. ikke en aktuel rentebesparelse, da den variable rente er lavere end den faste, og hvorvidt det er aktuelt at låneomlægge til delvist eller helt fastforrentet realkreditfinansiering er et individuelt spørgsmål, fortæller han.

Vigtig med klar strategi for samlet finansiering
Hvis man ikke har ’luft’ i sin økonomi til at kunne låneomlægge til aktuel fastrenteniveau, er det jo naturligt at fastholde den variable rente fuldt ud. Men man må så nok alligevel se nøje på strukturen i sin økonomi, for det kan være et opmærksomhedspunkt, hvis økonomien ikke kan honorere den aktuelle faste rente for i hvert fald en betydelig del af finansieringen.

-Men man kan have anden meget dyrere gæld, som man afdrager på og derfor prioriterer absolut mindst mulig likviditetstræk på sit realkreditlån. Her er det vigtigt, at man har en klar strategi for sin samlede finansiering og den langsigtede ønskede fordeling mellem anlægsfinansiering og driftsfinansiering, siger Poul Erik Jørgensen.

I det hele taget er finansieringsstrategien og de mere langsigtede briller ifølge ham vigtige ved overvejelserne om låneomlægning, for umiddelbart er der en omkostning og øget likviditetstræk ved at vælge fastrentelån. 

-Til gengæld skal man huske, at fastrentelån er med til at beskytte egenkapitalen ved større rentestigninger, idet kontantværdien af gælden generelt set vil falde ved en større rentestigning, mens gælden ikke falder betydende på et variabelt lån, siger Poul Erik Jørgensen og fortsætter:  

-Og forudsigeligheden i den faste rente kan f.eks. være god at have med i billedet ved planlægning af et forventet senere generationsskifte i familien. Ved investeringer er der nemlig ofte mange usikkerhedsfaktorer omkring priser på produkter, omkostningerne til input mv. Her er der typisk behov for at nedbringe følsomhederne – og dermed risikoen. Renten er én af de umiddelbart tilgængelige instrumenter i den situation.

 

Husk EU-betalingerne, når du skal investere i bedriftenEU-betalingerne kan meget vel ændre sig fremover, og det skal man som ejer af en bedrift have med i sine planer, når man investerer i fremtiden.

Læs mere

Giv mere plads til de positive historier om landbrugetLandbruget har brug for, at alle de positive historier bliver fortalt, så det ikke kun er klynk og sortsyn, der bliver landbrugets grundfortælling. 

Læs mere

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.